fbpx

Museumkalender

Wanneer en waar zijn de mooiste tijdelijke tentoonstellingen?

Bezoek de volgende musea voor ze weg zijn!

Veel musea hebben ongeveer jaarlijks of twee keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. Dan zijn er vaak kunstwerken te zien, die normaal in een ander museum hangen, of misschien zelfs helemaal nooit te zien zijn, omdat ze particulier bezit zijn.
Ik deel hier mijn favorieten met jullie.
Heb je tips? Die hoor ik graag, vul dan even het contactformulier in.

2019

Rembrandt-Velázquez
Nederlandse & Spaanse meesters

11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020

Rijksmuseum, Amsterdam

Dezelfde tijd, dezelfde inspiratie, dezelfde visie. 
Maar ze kenden elkaar niet. De één in Nederland, de ander een echte Spanjaard. ‘Vijanden’ in de 80 jarige oorlog. Maar in de kunst aan elkaar gewaagd. 

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft weer een bijzondere collectie samengesteld. 
Door middel van diverse thema’s hebben ze steeds een Hollandse en Spaanse Meester aan elkaar gekoppeld. Een soort ‘zoek de verschillen’, maar dan de overeenkomsten. 

 

Vergeet niet je tijdslot te reserveren!

Bezoekersinformatie op Rijksmuseum.nl

Zelfportret van de Spaanse schilder Velázquez. Man met halflang donker haar en puntige snor.
Velázquez, Zelfportret, ca. 1640. Valencia, Real Academia de Bellas Artes de San Carlos

Nicolaes Maes – Rembrandts veelzijdige leerling.

17 oktober t/m 19 januari 2020 
Mauritshuis, Den Haag

We kennen Rembrandt. Maar ken je ook Maes? Nee? Na een bezoek aan Nicolaes Maes – Rembrandts veelzijdige leerling ga je ‘m niet meer vergeten. 
Zoals de titel al zegt, was Maes in zijn jonge jaren in de leer bij Rembrandt, maar hij ontwikkelde al snel een volledig eigen stijl. 
Wat ik zo leuk vind aan zijn werk, is dat vooral de huiselijke settingen zo ‘speels’ zijn. Ontspannen gezichten, humor, heldere kleuren, geweldig! Het is dan ook niet vreemd dat Vermeer zich liet inspireren door dit eigenzinnige talent.  

De werken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn samengebracht komen uit Europa en Amerika en zullen hierna doorreizen naar Londen. Zeker niet missen dus!

Bezoekersinformatie Mauritshuis

Nicolaes Maes, Portret van een meisje met herten
Nicolaes Maes, Portret van een meisje met herten

Tip: Het Mauritshuis organiseert regelmatig leuke activiteiten voor kinderen
En ze mogen hun eigen schilderkunsten ook nog eens laten zien in de kunstwerkplaats!

Let op, boek op tijd om teleurstelling te voorkomen!
Kijk hier voor de agenda

Frans is dol op bloemen

23 Maart 2019 t/m 2 Juni 2019 
Frans Hals Museum, Haarlem

Dertig jaar geleden startte een bevlogen team van de Vrienden van het Frans Hals Museum met het decoreren van het Frans Hals Museum met prachtige boeketten. Een nieuw tentoonstellingsformat was geboren. Dit jaar kent Museum in Bloei twee hoofdstukken waarin twee verschillende teams, met een geheel eigen stijl, look en feel, het museum een ‘bloemige’ sfeer meegeven. Elk jaar is er een thema. Voor 2019 is dit: In & Out.

In & Out

Museum in Bloei speelt daarop in. Wat is in en wat is out? Wat is fashionable en wat niet? Wat zijn Nederlandse bloemen en wat niet?

Bezoek de website

Tulpenvaas Van der Vaart foto: Inga Powilleit

THIERRY MUGLER: COUTURISSIME

12 oktober 2019 t/m 8 maart 2020 
Kunsthal, Rotterdam

Een vreemde eend hier misschien, maar gezien de waanzinnige outfits en expressies wilde ik jullie deze niet onthouden:

Inspiratie galore!

Spectaculair en meeslepend
De tentoonstelling ‘Thierry Mugler: Couturissime’ brengt meer dan 140 ensembles samen uit de periode tussen 1973 en 2001, waarvan de meeste voor het eerst tentoongesteld worden.
Daarnaast zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien. Honderd werken van de grootste hedendaagse modefotografen, zoals Richard Avedon, Guy Bourdin, Goude, David LaChapelle, Helmut Newton, Herb Ritts en Dominique Issermann vullen de tentoonstelling verder aan. Veel van de interactieve opstellingen in de zalen zijn vormgegeven door kunstenaars als Michel Lemieux en Philipp Fürhofer en de special-effects studio Rodeo FX. Ook heeft de in Londen gevestigde ontwerper Tord Boontje voor een van de zalen kroonluchters met Swarovski-kristallen ontworpen. De mannequins zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door Hans Boodt Mannequins, Rotterdam.

Yesmin Le Bon wearing Thierry Mugler photographed at the London Palladium for ES Magazine

Unieke verbeeldingskracht
‘Thierry Mugler: Couturissime’ volgt de carrière van deze uitzonderlijke creatieve geest die een revolutie in de mode teweegbrengt met zijn morfologische en futuristische stijl en glamoureuze en elegante silhouetten: strakke belijning, superheldinnenschouders en ingesnoerde tailles voor het kleden van een sublieme, sensuele en krachtige vrouw die een voortdurende metamorfose ondergaat. De tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid om een duik te nemen in Muglers unieke verbeeldingskracht waarin perfectionisme, Hollywoodachtige prestige, dromen, exotische wezens, erotiek en sciencefiction elkaar afwisselen. Ook worden gewaagde keuzes, bijvoorbeeld het gebruik in de haute couture van innovatieve materialen zoals metaal, imitatiebont, vinyl en latex, nader toegelicht.

Bezoek de website

Wat je waarschijnlijk ook leuk vindt