fbpx

Lang leve Rembrandt

Over hoe ik met mijn portret in het Rijksmuseum hoop te komen te hangen.
Lang Leve Rembrandt!

Ze is het eerste werk wat je ziet, als je de trappen van de Hermitage opgelopen bent.
Daar, eigenlijk nog op de overloop, nog voor je aan de collectie begint, hangt ze.

De Jonge Vrouw met Oorbellen
Jonge vrouw met oorbellen, Rembrandt van Rijn, ca 1656
Jonge vrouw met oorbellen, Rembrandt van Rijn, ca 1656

Een heel klein, bescheiden werkje. In een pracht van een lijst, maar nog geen 33×23 cm groot.
Je zou het bijna voorbij lopen. Ok, even tussen jou en mij, dat deed ik ook. Maar na een paar seconden klikte er iets in mijn hoofd en maakte ik rechtsomkeert.
De beveiliger keek even vreemd op toen ik al weer terug kwam maar begreep me al gauw.

Toeschouwer

Want als afmeting belangrijk was, zou dit werk er bijna niet toe doen. Het vraagt er ook om, om er met je neus bovenop te gaan staan. Zoals bij ieder schilderij, deed ik dat dan ook.
Ik voelde me direct toeschouwer van een intiem tafereel. De dame in kwestie maakt zich waarschijnlijk klaar voor een avondje uit en zit lekker te tutten voor de spiegel.
Haar (net nieuwe?) oorbellen heeft ze in gedaan en goedkeurend bewondert ze haar spiegelbeeld.
De paar ons goud om haar polsen en parels in haar haar zijn waarschijnlijk al te gewoontjes, ik weet het niet. Ik wilde eigenlijk een stap naar achteren doen, want ik wilde haar niet storen. Zo dichtbij haar voelde ik me. Ik stond in de deuropening van haar boudoir. Het licht streelt haar en ze weet dat ze het waard is.

Inspiratie

Ik vond deze setting zo mooi en intrigerend, dat het me inspireerde er zelf werk van te maken. Vooral hoe het licht van schuin voor haar kwam, net buiten het frame zit waarschijnlijk een raam. Voor Rembrandt is dit een redelijk licht schilderij, maar ook hier laat hij zijn handtekening zo mooi zien, op haar linker wang.
De intieme handeling, zoals ze daar zo alleen zit… zo ontspannen, zo glunderend… En dan die warme kleuren, wauw.

Jonge vrouw met koptelefoon, Femke Daudeij, 2019

Ik vroeg mij af, hoe het plaatje er nu uit zou zien, als ik nu de kamer van een jonge dame in zou lopen. Wat zou er anders zijn? Wat hetzelfde?

Anno 2019 is technologie niet meer weg te denken, dus ze zou vast en zeker met haar telefoon bezig zijn. Het uiterlijk is nog steeds heel belangrijk, misschien zelfs nog belangrijker. Maar de zelfverzekerde blik is vermengd met iets vragends.

Is het onzekerheid? Voor het altijd op je hoede zijn? De invloed van social media komt dichtbij, tot in haar eigen kamer. In haar hart.

Het licht streelt haar nog steeds, maar het zelfvertrouwen van de iGeneration is niet meer vanzelfsprekend…

Lang Leve Rembrandt

De oproep van het Amsterdamse Rijksmuseum kon niet beter getimed zijn, want ongeveer een half jaar nadat ik verliefd werd op bovenstaand werk, kondigde het Rijks Lang Leve Rembrandt aan. Kunstenaars kunnen hun werk, geïnspireerd op Rembrandt, insturen om geselecteerd te worden voor een unieke expositie. In de zomer van 2019 zullen 100 van deze werken te zien zijn in het Rijksmuseum.

En zeg nou zelf, welke kunstenaar droomt daar nou niet van?

Dus nu ben ik bezig met mijn aanmelding. Ja echt letterlijk nu, het formulier staat open in het venster hiernaast. Met bovenstaande motivatie, maar dan samengevat in 200 woorden. Je had dus ook de samenvatting kunnen lezen, maar die is lang niet zo sfeervol hoor.

Kom op Fem, je hoeft maar 20 seconden dapper te zijn.

Duim je voor me?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *