fbpx

Museumkalender

Wanneer en waar zijn de mooiste tijdelijke tentoonstellingen?

Bezoek de volgende musea voor ze weg zijn!

Veel musea hebben ongeveer jaarlijks of twee keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. Dan zijn er vaak kunstwerken te zien, die normaal in een ander museum hangen, of misschien zelfs helemaal nooit te zien zijn, omdat ze particulier bezit zijn.
Ik deel hier mijn favorieten met jullie.
Heb je tips? Die hoor ik graag, vul dan even het contactformulier in.

2019

Alle Rembrandts

15 februari 2019 t/m 10 juni 2019

Rijksmuseum, Amsterdam

Waar kun je je beter onderdompelen in het leven van Rembrandt, dan in de stad waar hij zijn grootste meesterwerken heeft mogen maken? 
Amsterdam heeft een schat aan bijzondere plekken waarop de meester nog duidelijk aanwezig is en daar is het Rijksmuseum er duidelijk een van. 

Omdat het in 2019 350 jaar geleden dat de Meester overleed, heeft het Rijks alle werken uit haar collectie van Rembrandt bij elkaar gebracht. Bijzonder hierbij zijn de kwetsbare tekeningen etsen, die normaliter goed opgeslagen blijven om verval tegen te gaan.

Ik zou zeggen, neem een dag vrij en laat je meenemen door het leven van Rembrandt, gezien door de ogen van de bekendste Hollandsche Meester.
Oh en vergeet niet je tijdslot te reserveren!

Bezoekersinformatie op Rijksmuseum.nl


Zelfportret, Rembrandt van Rijn, ca. 1628

Rembrandt en het Mauritshuis

31 januari – 15 september 2019 
Mauritshuis, Den Haag

Natuurlijk besteedt het Mauritshuis in Den Haag ook flink wat aandacht aan het Rembrandtjaar.
In de vaste collectie zitten al prachtige werken van mijn favo kunstenaar, maar bij wijze van uitzondering zijn er nu ook de ‘miskopen’ te zien. Dit zijn werken waarvan men ooit dacht, dat ze door Rembrandt gemaakt waren, maar waarvan we nu zeker weten, dat ze dat toch niet zijn.
Zoek de verschillen 🙂

Rembrandt, Zelfportret, 1669
Rembrandt, Zelfportret, 1669

Tip: Het Mauritshuis organiseert regelmatig leuke activiteiten voor kinderen
In de zomervakantie kun je wel heel erg dichtbij Rembrandt komen met ‘Hallo Rembrandt!’, geen moment verveling tijdens deze interactieve presentatie en ze mogen hun eigen schilderkunsten ook nog eens laten zien in de kunstwerkplaats!

Let op, boek op tijd om teleurstelling te voorkomen!
Kijk hier voor de agenda

Frans is dol op bloemen

23 Maart 2019 t/m 2 Juni 2019 
Frans Hals Museum, Haarlem

Dertig jaar geleden startte een bevlogen team van de Vrienden van het Frans Hals Museum met het decoreren van het Frans Hals Museum met prachtige boeketten. Een nieuw tentoonstellingsformat was geboren. Dit jaar kent Museum in Bloei twee hoofdstukken waarin twee verschillende teams, met een geheel eigen stijl, look en feel, het museum een ‘bloemige’ sfeer meegeven. Elk jaar is er een thema. Voor 2019 is dit: In & Out.

In & Out

Museum in Bloei speelt daarop in. Wat is in en wat is out? Wat is fashionable en wat niet? Wat zijn Nederlandse bloemen en wat niet?

Bezoek de website

Tulpenvaas Van der Vaart foto: Inga Powilleit

THIERRY MUGLER: COUTURISSIME

12 oktober 2019 t/m 8 maart 2020 
Kunsthal, Rotterdam

Een vreemde eend hier misschien, maar gezien de waanzinnige outfits en expressies wilde ik jullie deze niet onthouden:

Inspiratie galore!

Spectaculair en meeslepend
De tentoonstelling ‘Thierry Mugler: Couturissime’ brengt meer dan 140 ensembles samen uit de periode tussen 1973 en 2001, waarvan de meeste voor het eerst tentoongesteld worden.
Daarnaast zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien. Honderd werken van de grootste hedendaagse modefotografen, zoals Richard Avedon, Guy Bourdin, Goude, David LaChapelle, Helmut Newton, Herb Ritts en Dominique Issermann vullen de tentoonstelling verder aan. Veel van de interactieve opstellingen in de zalen zijn vormgegeven door kunstenaars als Michel Lemieux en Philipp Fürhofer en de special-effects studio Rodeo FX. Ook heeft de in Londen gevestigde ontwerper Tord Boontje voor een van de zalen kroonluchters met Swarovski-kristallen ontworpen. De mannequins zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door Hans Boodt Mannequins, Rotterdam.

Yesmin Le Bon wearing Thierry Mugler photographed at the London Palladium for ES Magazine

Unieke verbeeldingskracht
‘Thierry Mugler: Couturissime’ volgt de carrière van deze uitzonderlijke creatieve geest die een revolutie in de mode teweegbrengt met zijn morfologische en futuristische stijl en glamoureuze en elegante silhouetten: strakke belijning, superheldinnenschouders en ingesnoerde tailles voor het kleden van een sublieme, sensuele en krachtige vrouw die een voortdurende metamorfose ondergaat. De tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid om een duik te nemen in Muglers unieke verbeeldingskracht waarin perfectionisme, Hollywoodachtige prestige, dromen, exotische wezens, erotiek en sciencefiction elkaar afwisselen. Ook worden gewaagde keuzes, bijvoorbeeld het gebruik in de haute couture van innovatieve materialen zoals metaal, imitatiebont, vinyl en latex, nader toegelicht.

Bezoek de website

Wat je waarschijnlijk ook leuk vindt